Egyesületünkről

Az Egyesület megalakulásának évfordulójára írt történelmi megemlékezés szerint már az 1870-es évek közepén a magyar mozdonyvezetők olyan egyesület létrehozására törekedtek, amely az összefogás erejével figyelembe véteti a baleseti veszélyekkel járó szolgálatukat és szociális helyzetüket.
Így alakult meg 1881-ben, akkori nevén az “Első Magyar Mozdonyvezetők Központi Segély Egylete”, amely ma a “Mozdonyvezetők, Vasútüzemi Dolgozók Segélyező Egyesülete (MVDSE)” név alatt működik.

Az Egyesület a vasutasság, a mozdonyvezetők összetartozása, egymás segítésének hangsúlyozása, fel nem adott elvek birtokában megélt és túlélt “megállj jelzéseket” és “lassú jeleket”, mire 2017-ben működésének 137. évéhez érkezett. Zömében a vasúti “vontatási szolgálat”, ezek családtagjai és nyugdíjasai mellett ma már azok is tagjai lehetnek az Egyesületnek, akiket ” csak megcsapott a mozdony füstje”.

Egyesületünket, mint szociális célú civil szervezetet a Fővárosi Törvényszék tartja nyilván. Taglétszámunk a vasúti leépítések folytán jelenleg 6000 tag körül mozog. Egyesületünk a civil jogról szóló törvénynek megfelelően független a MÁV vállalataitól, a pártoktól, a helyi önkormányzatoktól és a szakszervezetektől. A tagok belépéskori életkoruktól függetlenül jelenleg havi 1000 Ft tagdíjat fizetnek, az Egyesület pedig az arra rászorulók részére a tagdíjjal arányos segélyeket nyújt. (Születési, 80 év fölött öregségi, gyermekek tanulmányi, házassági, műtéti, betegségi, nyugdíjazási, temetési, stb. címen.)
A segélyeket írásban kell kérni, vagy személyesen, ügyfélfogadási időben.

Tekintettel arra, hogy több fajta segélyt nyújtunk, nincs rendszeresített formanyomtatvány.

A sok évtizedes működés eredményeként Hajdúszoboszlón, Balatonkenesén és Egerszalókon műkődnek önellátós üdülőink, illetve vendégházunk. Gazdálkodásunk eredményeként Horvátországban, Rab szigetén, Lopar helységben működtetünk kizárólag a tagok számára egy öt szobás, önellátós házat.
Üdülőink nyitvatartási időpontjait megtekinthetik az üdülők menüpontban. A meghirdetett időpontoktól eltérően csoportos foglalásokat elfogadunk üdülésre. Üdülőinkben az egyesületi tagok és hozzátartozóik kedvezményes térítéssel üdülhetnek 7 napos turnusokban.   

Az Egyesület működésével kapcsolatosan ismert, hogy a legfelsőbb szerv a Közgyűlés; a napi munkát pedig a 3 fős Elnökség irányítja, és végzi néhány munkatárs foglalkoztatásával.
Az Egyesület célja a jövőben sem a haszonszerzés, hanem az alapítók jó szándékú kezdeményezésének adottságaink és a lehetőségeink szerinti megtartása, továbbfejlesztése.

Ügyvezető Elnök Kozma János 06 70 321 6776
                          e-mail: kjanosKUKACmozdvezegy.hu
Elnökségi tagok:  Hutterer Béláné, Kozma János és Tóth Károly
Felügyelő Bizottság: Elnök: Lesták István, tagok: Fekete Gyula, Kuthy József, Palásti József, Pethő Árpád